Piraeus Bank очаква 3% ръст в Гърция в следващите години

Христос Мегалу, директор на Piraeus Bank

15:00 | 7 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Първо това вот на доверие ли беше? Защото избирателите гласуваха за господин Мицотакис, който е смятан за про-пазарен, така ли?

Много ми е приятно отново да съм тук. Да, това беше вот на доверие. Вярваме, че ще вървим към следващите избори със стабилно правителство, от което се нуждае страна в бъдеще.

Това правителство досега прилагаше редица политики, които увеличиха значително ръста на икономиката. Те успяха и значително да увеличат износа. И освен това преките чуждестранни инвестиции. Доста има направено за следващите години.

Каква е прогнозата ви за гръцката икономика? Дали ще успее да запише висок ръст в следващите 2-3г? Устойчив ли е трендът?

Да говорим първо за 2023г. Очакваме тази година да имаме към 3,5% ръст в Гърция. Предвиждаме да е двойно по-голям от средно европейския.

Очакваме стабилен ръст в следващите няколко години от около 3%.

Този ръст ще бъде подкрепен от още преки чуждестранни инвестиции, още формиране на капитал и силния ръст на износа, който в последните няколко години бе значителен.

Колко ще ви бъде трудно на вас и на банката да продължите да намалявате лошите кредити, за да намалите дела им?

Свършихме забележителна работа. Намалихме необслужваните кредити от цели 54% преди няколко години и сега сме се насочили към 5% до края на годината.

Насочваме се към средните нива за Европа в следващите няколко години.

Много силно сме решени да постигнем много скоро средните европейски нива.

Но тази насока за 5% е много добра цифра, като имаме предвид къде бяхме в последните няколко години.