Когато хората са по-евтини от изкуствения интелект

Аиша Гани, Луис Лиу, Bloomberg

17:00 | 2 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Време е за малко истински разговори за Изкуствен интелект. Не само понякога е по-зле от хората, но може и да е по-скъп.

На GPT-4 му струва около 14 долара да отговори на един въпрос от документ за заем със 100 000 думи. Например „Какви са факторите за понижение за този заем?“

Причината това да струва 14 долара са изчислителните разходи, необходими за OpenAI да ползва своите големи езикови модели. Затова прехвърля тази цена за изчисление към доставчика на софтуера или към потребителя. На един човек това струва 6-7 долара просто да отвори Аdobe Acrobat и Microsoft Excel и да отговори на въпроса. 

Компанията на Лиу продава технология за анализ на данни на финансовите институции. Това е индустрия, която бързо внедрява изкуствения интелект.

Банките трябва да бъдат много по-стратегически насочени в използването на изкуствения интелект, от гледна точка на разходите и управлението на риска.

Wells Fargo използва големи езикови модели за анализ на регулаторни данни за препоръки към клиентите. BNP Paribas използва базирани на изкуствен интелект чатботове за обслужване на клиенти и за откриване на измами.

А JPMorgan, най-голямата американска банка, е в процес на наемане. Тя рекламира огромната цифра от 3500 позиции свързани с изкуствен интелект през трите месеца до април.

Това са някои от ранните приложения в момент, когато разходите остават относително високи. Това вероятно ще се промени. Познаване на текущите ограничения на технологията също позволява на компаниите да се съсредоточат върху реалните възможности.