Apple планира да отвори много нови магазини в Азия

Марк Гърман, Bloomberg

11:36 | 2 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Кажете ни повече за плана на Apple.

Това е голям план от втората половина на 2023 до 2027г. Apple планира да разшири глобалните си търговски операции. И по-специално се насочва към Азия.

Ще отвори много нови магазини в Китай. Догодина отваря един голям магазин Apple Store+, както го наричат, в Джинан Темпъл плаза, в Шанхай. Това ще бъде много важно.

Ще има и няколко реновирани магазини в Китай. Ще отворят първия си нов магазин във Фушан. Много нови магазини в Шанхай и мисля, нов магазин в Пекин.

В Южна Корея ще отворят два нови магазина, един в Сеул и друг в друг район по-късно тази година.

Няколко нови и реновирани магазини ще имат в Япония. Ще преместят магазина на Apple в Пърт, Австралия.

Това е доста голямо разрастване в Азиатско-Тихоокианския регион.

И още един важен регион. Индия. Три нови магазина ще бъдат открити там към края на десетилетието. Включително един нов в Ню Делхи и още три в Мумбай.

Това отразява ли къде е икономическият ръст и потреблението в следващите няколко години? Колко силно Apple се позиционира на тези пазари, особено след като най-големият им конкурент Samsung Electronics е в Южна Корея?

Засега Apple са изключително успешни в Азия. Във всички региони, които изброих.

Според мен е ясно, че искат да растат повече в Индия и Южна Корея – два пазара, към които се насочват особено силно. Също и на континентален Китай, извън Хонконг. Сега са добре позиционирани, но очакват много по-голям ръст в бъдеще и затова искат да отворят повече магазини. Искат да привлекат повече хора към екосистемата на Apple и да накарат повече хора да минат към тях от Xiaomi, Huawei и Samsung.

Колко ще похарчи Apple за този проект? Какви приходи очакват в резултат?

Не е ясно колко ще похарчат. Обикновено магазинът струва около 10 до 50 млн долара според вида му – дали е малък магазин в мол, което е под 10 млн. Или пък ще бъде гигантски нов магазин, който ще излезе към 40-50 млн за строителство и развитие.

Що се отнася до приходите, по-малките магазини носят средно около 40 млн долара. Малките около 45 млн годишно. Но големите – от 75 млн до 100 млн долара годишно или дори повече.

Така че ясно е защо има толкова голямо развитие в този сегмент.

Колко е конкурентна е екосистемата на Apple на тези пазари? Защото съм живяла в Корея, Япония и Хонконг и знам, че местните пазарите са свикнали със своите си търсачки, освен това са свикнали с устройствата си. Без да споменавам местните букви и начина на писане на клавиатурата.

Определено Apple има още много да расте в Китай. Япония е особено показателен регион колко изостават. Също и в Южна Корея с проникването на Samsung. И в Индия. Там имат много малки пазарни дялове, може би под 3% при смартфоните в Индия.

Така че като отварят магазини там означава, че очакват повече хора да влязат в екосистемата им, но и да накарат повече хора да се включат в нея.

Определено това е техният ритейл подход.

Това е разрастване. Не бих го нарекъл ускоряване. Тези нови магазини са в духа на това, което направиха в годините преди ковид.

Но все пак, това е добро разрастване и определено опровергава тези хора, които твърдяха, че Apple повече няма да отваря магазини, нито да расте на тези пазари със старите си темпове.