Dimensional Fund Advisors: Уповаваме се на изкуствения интелект, част 2

Дейвид Буут, основател и управител на Dimensional Fund Advisors

20:30 | 29 май 2023
Преводач: Мария Попова

Вие имате забележителни успехи в управлението и инвестирането на пари през последните 50 години. Използвате ли изкуствен интелект или машинно обучение във вашата компания?

Определено, има много начини, по които изкуственият интелект да е от полза. Особено с подкрепящите му функции за справяне с пазарните механизми и търговията и така нататък. Ние разполагаме и с алгоритми, които също използваме. Но в крайна сметка  считаме, че е важно да приложим човешката преценка спрямо който и да е алгоритъм, който използваме. Почти всички експериментират с изкуствения интелект и стигат до извода, че много често той дава изкривени резултати.

Както казах, ние сме в съвсем ранен етап на изкуствения интелект и не знаем какво е той и до къде ще ни отведе, но мнозина твърдят, че е толкова важно откритие колкото и електричеството или колелото. Смятате ли, че той може да промени цялостно парадигмата на икономиката?

За икономиката като цяло, да, мисля, че ще направи икономиката по-ефикасна и ще създаде прогрес. Историята на прогреса е свързана с промяна. Всеки път, когато настъпи промяна има печеливши и губещи. Това ще покаже кой ще спечели и кой ще изгуби при навлизането на изкуствения интелект. Но като цяло, икономиката ще спечели.

Когато казвате „ефикасност“, аз чувам „производителност“. Ние в Съединените щати, а и по света имаме известно изоставане в ръста на производителността. Надявате ли се това да съживи растежа на производителността и така да подпомогне икономиката?

Категорично. В крайна сметка, по това се различаваме от изкуствения интелект. Това което във времето кара пазарът да се движи, икономиката да се движи е човешката изобретателност. Хората се опитват да подобрят живота си, компаниите искат да са по-добри и като го правят подобряват живота на всички останали.

Спомнете си март 2020, когато имаше много страхове накъде ще тръгне икономиката заради пандемията. Тогава не се опитвахме да прогнозираме каквото и да било, но бяхме напълно убедени, че когато нещо лошо се случи на хората те не просто го понасят, а измислят как да си стъпят отново на краката. И това е двигателят на всичко.

И дотолкова доколкото изкуственият интелект може да е полезен хората да си стъпят на краката, или да им помогне да направят това, с което са се заели, това ще направи живота на всички ни по-добър.