Премиерът на Грузия за геополитическия пейзаж, част 2

Иракли Гарибашвили, министър-председател на Грузия

17:30 | 29 май 2023
Преводач: Петя Кушева

 

Преди година ясно заявихте позицията си за санкциите. Знам, че имате стандартен отговор защо не сте въвели санкции. Това го имаме дословно. Искам да насоча разговора по-нататък. Тази позиция доколко ви вреди в отношенията с Брюксел и ЕС, тъй като имате амбиции за членство в ЕС. Вредите ли на Грузия, като не приемате тези санкции?

Не само че бихме навредили на Грузия, но бихме разрушили икономиката си , бихме навредили на интересите на страната си и на народа, ако въведем някакъв вид „икономически санкции“ на Русия.

Но нека се върна там, където започнах. Добре знаете, че имахме война през 2008. Спомняте ли си дали някой наложи санкции на Русия заради нашата война? Никой. Никой по света не реагира както трябва и бих казал адекватно на тази война.

Моят въпрос е къде е логиката? Нашата война не е война, а украинската война е?

Трябва да кажа, че бяхме доста разочаровани, че след войната през 2008 бизнесът с Русия продължи както обичайно. Резултатът от тази война е, че 20% от територията ни е окупирана от Русия. Русия построи две военни бази на наша земя. Тя призна т.н. независимост на историческите ни региони. И тази окупация продължава.

Моят въпрос към нашите европейски и американски приятели е следният. Скъпи мои приятели, вие продължихте обичайния си бизнес с Русия. За ваша информация и на вашите зрители, ЕС плати на Русия 2.5 трилиона долара между 2008 и 2022. Никой не спря бизнеса. Нищо не стана.

В тази ситуация, нека още веднъж потвърдя, че подкрепяме Украйна, украинския народ и искаме войната да свърши възможно най-скоро. Присъединихме се към повече от 500 резолюции, изявления навсякъде, на всяка международна платформа. И напълно спазваме финансовите санкции.

Държавният департамент на САЩ официално заяви, че грузинските финансови институции, банките напълно спазват финансовите санкции. Но що се отнася до икономическите санкции, нека обясня на публиката и на Вас, че търговският оборот на Грузия с Русия е под един милиард долара.

За сравнение ЕС търгува с Русия за четири дни толкова, колкото ние за една година. Абсурдно е нали? Един милиард долара не може да засегне руската икономика. Това са 0.3% ако наложим икономически санкции на Русия. Няма логика. Това ще унищожи националните интереси на моята страна.