Лула изпрати предупреждение към централните банкери по света

Марта Бек, Bloomberg

13:30 | 26 май 2023
Преводач: Мария Попова

 

 

Каква е тази прогноза за бразилската икономика в момента, която позволява на президента Лула да критикува и да нанася удари по централната банка?

В Бразилия все още наблюдаваме известен икономически растеж, но определено той не е на нивата, на които президентът Лула би искал да бъде. Онова, което той вижда като най-голяма пречка за икономическия растеж на Бразилия са високите лихви, защото инфлацията в страната е висока, но лихвите са още по-високи. Налице е борба между президента и избрания от него за противник управител на централната банка и той е ангажиран с тази битка от първия ден на встъпването си в длъжност.

Той не греши напълно, защото всъщност високите лихви забавят икономиката и води до трудности за компаниите да получават кредити, трудности на капиталовите пазари и за банките. Заради това, някои собственици на предприятия взимат лични заеми, за да подобрят паричните потоци.

Това са прогнозите и докато президентът Лула продължава да критикува централната банка, централната банка отвръща, че поради политическия шум, те не могат да понижат лихвите. Така че, надали това ще стане в краткосрочен план.

Разбира се, това не е проблем само в Бразилия. Тези напрежения растат и в други икономики заради трудната за овладяване инфлация. Доколко това е заплаха за доверието в централната банка, за работата ѝ и нейната независимост?

Това е проблем, защото Бразилия е държава, която има независима централна банка съвсем отскоро. Тази независимост беше гласувана едва през 2021. За президента Лула това е  напълно нова игра, с която той не е свикнал, но и централната банка не е свикнала. Така че, инвеститорите и централната банка непрекъснато заявяват публично.

Всеки път, когато президентът критикува централната банка и настоява за по-ниски лихви, докато инфлацията е твърде висока и много над целта, това вреди на доверието в централната банка и им пречи да понижат лихвите. Това е най-важната икономическа тема в Бразилия за изминалите 5 месеца.