Лео Панета за управлението чрез криза, част 1

Леон Панета, бивш министър на отбраната на САЩ, бивш директор на ЦРУ и бивш началник на канцеларията на Белия дом

19:00 | 25 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Повтаря ли се историята?

Е, страхувам се, че е така. Често казвам на студентите, тук, в Института Панета, че при демокрацията управляваме или чрез лидерство или в криза. Ако има лидерство, можем да избегнем кризи. Но ако го няма и управляваме до голяма степен в криза, а точно сега до голяма степен се управляваме в криза, заплашваща да бутне страната от скалата и трябва да се справим не само с лимита на дълга, но и с огромният бюджетен дълг, който имаме.

И се опитваме да договорим сделка, да не полетим от скалата. На теория тя ще доведе до съкращения или ограничения на държавните разходи. Настоящият министър на отбраната Лойд Остин каза на изслушване пред комисия на Конгреса по-рано тази седмица, че намаляването на финансирането до нивата от 2022г в цялото правителство, би помогнало на способността ни да се конкурираме. Дори ако Министерството на отбраната е освободено от съкращения. Министър Панета, можете ли просто да ни дадете представа какво биха причинили съкращенията на разходите на САЩ и на способността ни да се конкурираме на международно ниво?

Очевидно това е доста критичен момент. Живеем в опасен свят. Не мисля, че трябва да се казва повече.

Изправени сме срещу Русия с война в Украйна. Имаме работа с Китай. Изправяме се пред заплахите от Северна Корея и от Иран. Имаме работа с кибератаки. Борим се с тероризма. В този свят има много горещи точки.

В момента Съединените щати участват в повечето от тези горещи точки или с предоставяне на оръжие, както трябва да направим за украинците във войната, която водят или с предоставяне на сигурност в помощ на нашите съюзници, за да може да има някаква колективна сигурност пред останалите горещи точки. Така че моментът е много критичен.

И очевидно предоставяме оръжия. Даваме от собствените си ресурси. Не можем да си позволим да сме в неизгодно положение, ако трябва да се изправим срещу друга криза някъде по света. Затова трябва да се тревожим при тези съкращения.

Би било хубаво да има съкращения по принцип в области, където може да се икономика. Но в тази ситуация ще се споразумеем за някаква формула, която включва повсеместни съкращения и не сме съвсем сигурни как, по дяволите, това ще бъде приложено.