Toyota иска да прави повече от електромобили

Грег Трудел, Bloomberg

10:00 | 22 май 2023
Обновен: 14:21 | 22 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Toyota каза, че преминаването изцяло на електромобили с батерии е не само не е възможно, но и няма да постигне целта за намаляване на емисиите. Какво е основанието на това изявление? Това може да обърка хората.

Това е неразбиране на нюансите в изявлението на Toyota. Не става ясно дали това е извинение или говорят за себе си. Те са доминиращия производител на хибридни модели. Това е компания, която внимателно след веригите на доставка на батерии. Много добре ги разбира, след като ги е правила 25г. Разбират, че още дълги години няма да има литий и кобалт, мед и други материали, нужни за този преход.

Освен това добре разбират и нуждата от инфраструктура за зареждане. Наясно са каква част от нея е налице и доколко е надеждна като алтернативна енергия, а не да зареждаш Tesla с ток от въглища.

Това е много важна част от емисиите на електромобилите.

Миналата седмица вие разговаряхте с директорите на пет японски авпроизводители за това. Какво ви направи впечатление?

Разбрах, че тези компании са в различни ситуации.

Suzuki е добър пример за компания, която доминира пазара в Индия. Те казват, че проблемът не е само да се осигури ток за потребителите на един пазар, на който не всяко домакинство има електричество вкъщи.

Говорят за събиране на кравешки екскременти като алтернативни горива.

Опитват се най-различни неща, за да се намали обема въглерод, изпускан от колите.