Икономиката на Германия ще има нужда от 7 млн души през 2035

Оливър Крук, Bloomberg Берлин

09:58 | 17 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Демографията на Германия просто не достига. Само през тази година триста и двадесет хиляди души ще достигнат пенсионна възраст. Това означава, че германската икономика, която вече се затруднява да намери работна ръка, трябва да плаща повече за пенсии и в същото време да губи работна ръка.

Днес германските компании вече имат проблеми със запълването на около два милиона свободни работни места. Това грозно уравнение отново разпали дебата за имиграцията. Германия трудно се справя с 1.5 милиона души, пристигнали миналата година. Около милион от Украйна.

Канцлерът Олаф Шулц се върви по ръба, в опит да заеме твърда позиция към нелегалната имиграция и да привлича чуждестранна квалифицирана работна ръка.  

Но това е дилема за много държави и Германия не е най-привлекателната за висококвалифицирани чужденци. Освен това имиграцията е решение, което не се харесва на някои германци. През последните месеци крайната десница, антиимиграционната Aлтернатива за Германия се радва на най-висока популярност в историята си. Някои проучвания й дават два пъти повече подкрепа от Свободната демократическа партия, преди Зелените и само с три пункта след социалдемократите.

Но проблемът с работната ръка не изчезва. До 2035 г. в икономиката ще липсват до 7 милиона работници. Така че сега Шулц стъпва по тънък лед, за да подсигури свиващата се работна сила за най-голямата икономика в Европа.

Оливър Круг, Блумбърг, Берлин.