Barclays: Сделките може да се възстановят през Q3

Ч. С. Венкатакришнан, изпълнителен директор на Barclays

08:08 | 1 май 2023
Преводач: Мария Попова

Волатилността носи възможности за някои бизнеси, но и ни кара да бъдем предпазливи. Да вземем инвестиционното банкиране. Ние се представяме добре в инвестиционното банкиране, имаме много силни резултати, но ние бяхме най-слабо негативно настроените. Този бизнес е намалял за всички от сферата, защото се сключват по-малко сделки, има по-малко първични публични предлагания.

По отношение на потребителите, макар потребителите все още да се държат, ако натискът продължи още, и още, и още ние ще започнем да се тревожим. Затова смятам, че трябва да сме предпазливи.

Кога очаквате потокът от сделки да се възстанови, да се нормализира?

Смятам, че трябва да бъдат забелязани признаците на края на цикъла на повишаване на лихвите. Когато с вас разговаряхме през октомври, казах, че според мен това ще е в средата на тази година.

Все още смятам, че е така, би могло да бъде и през третото тримесечие. Случилото се с банките и тревогите, особено в САЩ за това колко кредити могат или не могат да се отпуснат за икономиката, заради проблемите с регионалните банки, това би могло да отложи този момент. Ще видим, но вероятно ще е по-близо до края на годината отколкото до средата.

Очакват ли пазарите Фед да понижи лихвите?

Да.

Това ли е вашият базов сценарий?

Не, смятам, че първо трябва да видим спиране на повишенията, трябва да спре повишаването на лихвите. Тогава смятам, че ще настъпи период на задържане.

Период на задържане, през който по-високите лихви ще са факт. Колко дълго? Това ли е новото нормално?

Възможно е да е старото нормално. Имам предвид, че преди 30 това е било така. Когато започнах работа в тази сфера, федералните лихви бяха 5%. Въпросът е дали това, което наблюдаваме през последните 20 – 25 години е било един необичаен период на ниски лихви и дали не се връщаме, към онова което реално би трябвало да бъде за един много по-дълъг период от време.