Ryanair: Недостигът на капацитет в Европа остава 5-10% под 2019г

Майкъл О’Лиъри, директор на Ryanair

14:30 | 21 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Как върви бизнесът? Някои авиокомпании тук показват, че нещата са в бурен ръст. Същото ли е и в Европа?

Така е. Бурен ръст, който става още по-бурен. EasyJet пусна доста оптимистични съобщения вчера преди отчета. Нашите резултати излизат в края на май и не мога да коментирам, но преди сме казвали, че с излизането от ковид, търсенето за пътувания със самолет в Европа тази година е много силно. Цените растат. Виждаме ползите от връщането на пътуванията през цялото лято.

Американците завладяват Европа, много ми е приятно да го кажа – това са туристи, които идват тук да играят голф, да посещават плажовете ни и да се присъединяват към културните събития.

Много ми е приятно да посрещна конференцията Bloomberg New Economy Gateway тук, в Градината на Ирландия, Уиклоу, макар че имам сенна хрема и това не е подходящо място за мен.

Съжалявам, Майкъл. Да говорим за Европа. Капацитетът. Пътуващите в САЩ са подразнени. Кога ще се възстанови капацитетът, така че има имаме по-добри цени на полетите и да сме по-спокойни? Какво очаквате?

Ние включваме колкото може повече самолети от Boeing. Планираме да превозим около 185 млн пътници тази година. Това е около 30% повече отпреди ковид.

Щом получим самолетите от Boeing ще започнем веднага да летим с тях.

Но като цяло недостигът на капацитет в Европа остава с 5-10% отпреди ковид. Някои европейски авиокомпании фалираха – Tomas Cook, Flybe, а Alitalia и TAP се завърнаха само наполовина, отколкото бяха преди.

Самолетният капацитет в Германия, където Lufthansa удвоява цените е само на 80% отпреди ковид. Така че капацитетът е проблем.

В средносрочен план с невъзможността на Airbus и Boeing да направят някакво съществено увеличение на производството, капацитетът ще остане предизвикателство в следващите 2-3 до 5г.