Британската стратегия за Индо-Техоокеанския регион

Доминик Джонсън, министър на инвестициите на Обединеното кралство, Министерство на бизнеса и търговията

16:00 | 13 април 2023
Преводач: Петя Кушева

Това създаване на нови взаимоотношения далече от еврото ли е?

От моя гледна точка това беше невероятно пътуване. Бяхме в Австралия, Япония, пристигнах в красивия Сингапур.  Едно от нещата, които забелязах е първо, колко развълнувани са тези страни, че сме се присъединили към Всеобхватно и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство, CPTPP, а също и как Обединеното кралство е тяхната основен дестинация за инвестиции.

Това е страхотен момент да бъдем в региона, за да отпразнуваме началото на процеса, да се присъединим към една от големите групи за свободна търговия на света.

Говорите за важността на CPTPP. Можете ли да определите колко ще се възползва Обединеното кралство по отношение на БВП? И как това ще противодейства на 4 % от БВП поради Брекзит?

Да, достатъчно справедливо е да се запитаме каква е визията на правителството на Обединеното кралство за периода след Брекзит? И тя е в две направления. Едното е да имаме свободен от мита и квоти достъп до Европейския съюз, а след това да се намира на върха на геостратегическата мрежа от търговски отношения, които ни дават достъп до останалата част на света.

Така че по мое мнение, а аз съм бил в бизнеса почти 30 години, преди да започна в политиката, CPTPP ни дава втората част, докато защитава нашия суверенитет. Така че това ми харесва в него. Това е една наистина свободна търговска програма, която ви позволява също така да управлявате собствените си дела, като вътрешната икономика. Много е трудно да се прогнозира какво влияние имат търговските сделки върху държавите.

Добър пример за това са Нова Зеландия и Китай. Те прогнозират три милиарда допълнителна търговия на година, докато аз мисля, че в рамките на пет години тя беше 30 милиарда годишно.

За мен като бизнесмен, CPTPP ни дава безмитен достъп до цял набор от пазари, което е много важно, но също така премахва търканията. В бизнеса не става въпрос само за паричните разходи, а и също така за лекотата на правене на бизнес.

И последният въпрос е, че искаме да насърчаваме предприятията да изнасят.

Искаме да насърчим азиатските компании и тихоокеанските предприятия да инвестират в Обединеното кралство. Дори само като говорим за това във вашето предаване. Говоренето за CPTPP, за свободна търговия и търговска либерализацията повишава значението на тези наистина важни понятия. А това помага за стимулиране на икономиката по много неосезаеми начини.