Руснаците предпочитат Аржентина пред войната на Путин

Лусия Хе, Bloomberg

10:00 | 19 март 2023
Преводач: Мария Попова

Алла Приголовкина казва, че са изгубили всичко за много кратко време. "Аржентина беше толкова добра към нас", казва тя.

Алла Приголовкина и съпругът ѝ Андрей Ушаков са пристигнали в Аржентина през юли миналата година. Те са от Русия, но са решили да напуснат своята страна заради войната в Украйна. Сега, те имат син – Лев Андреас, който при раждането си е получил аржентинско гражданство.

Анна се страхува Андрей да не загине в тази война и дасе наложи сама да гледа детето им.

Но те далеч не са сами. Над 22 хиляди руснаци са влезли в Аржентина от началото на 2022, сред тях са и над 5 хиляди бременни жени. Аржентина не изисква визи за руски туристи и автоматично дава гражданство на децата родени в страната. Ако имате дете гражданин на Аржентина, това ще ускори процеса по получаването на жителство за родителите, а след няколко години и на гражданство. Това е привлекателна перспектива: аржентинският паспорт дава на притежателя си достъп до 170 държави.

Повечето руснаци, пристигащи в Аржентина са професионалисти от средната класа. Като Максим Левошин, който се е преместил в страната с бременната си съпруга през декември.

"Аз имам специализирано образование в областта на математиката и програмирането. Правителството може да използва уменията ми във войната, а аз не искам да участвам в този процес", казва Максим Левошин.

Аржентинските имиграционни власти се тревожат, че някои руснаци идват в страната, за да получат гражданство за децата си преди да се преместят другаде. Около 60% от руснаците, които са пристигнали през миналата година вече са напуснали.

Но други, като Приголовкина и Ушаков планират да превърнат Аржентина в своя нов дом.

"Надявам се той да бъде истински аржентинец, а не само да вземем паспорт и да отидем другаде", казва Анна за малкия си син.