Инвеститорите се тревожат от растящите рискове в Китай

Скарлет Фу, Bloomberg

09:52 | 16 март 2023
Обновен: 09:52 | 17 март 2023
Преводач: Мария Попова


Отварянето на китайската икономика след карантината заради ковид е неустоимо изкушение за инвеститорите нетърпеливи за малко добри новини, на които да заложат.

Оптимизмът след прекратяването на ковид ограниченията от страна на Пекин, оскъпи акциите на китайските компании листвани в САЩ с цели 80% от октомври насам. Континенталните компании листвани в Хонконг скочиха с 60% за същия период.

Но печалбите започнаха да замират. Повдигнаха се въпроси около това колко апетитна е тази търговия след отварянето на Китай.

Анкета на Bloomberg сред професионални и дребни инвеститори установи, че те са разтревожени от растящите рискове. Мнозинството все още смята, че оживлението може да продължи благодарение на очакванията за по-добри икономически данни и евентуалните стимули на правителството.

След като не постигна целта си за икономически растеж през 2022 от 5,5%, Китай си постави консервативната цел от 5% през тази година. Повечето инвеститори казват, че страната ще надскочи тази цел. Същевременно, те смятат, че скорошните ходове на Си Дзинпин за затягане на хватката му в правителството са негативни. Според тях колкото по-близо до еднолично управление е Китай, толкова по-голям е рискът от политическа грешка и че националните регулации на Пекин са по-голям риск отколкото напрегнатите отношения със САЩ и които и да е наказателни икономически действия, които Вашингтон може да предприеме.

Налице са и неизвестните рискове, включващи всичко – от социалните бунтове, до военен сблъсък заради Тайван или въоръжаването на руските войски в Украйна от Китай.

Но дори и при толкова рискове, едва една десета от анкетираните инвеститори планират да намалят експозицията си спрямо Китай през следващата година. Повечето казват, че няма да променят нищо или ще увеличат търговията си. Може би някои сделки са твърде изкушаващи, за да бъдат подминати.