Дас от Invesco: Пауъл се опитва да върне духа в бутилката

Арнаб Дас, стратег „Глобални пазари“ в Invesco

08:01 | 10 март 2023
Преводач: Мария Попова

Какви са очакванията ви за данните, които ще излязат в петък? Колко слаби трябва да са те? Пазарите очакват 225 хиляди работни места? Колко обаче трябва да са, за да бъдат повишени лихвите с 25 базисни пункта?

Допускам, че трябва да са значително по-малко от това. Извън данните, удивителното е, че пазарът на труда е много затегнат. Съвсем ясно е, че пазарът на труда трябва да се разхлаби.

Според мен това набиране на работна ръка ще продължи и точно там се крие истинският проблем. Този път повишението може и да е с 50, но въпросът е до къде ще стигнем и колко по-бързо ще стигнем, както и председателят намекна.

Ако анализираме пазара, то сякаш той промени поведението си и от съпротива срещу Фед, премина към доверие и следване на Фед. Сега Фед диктува посоката и следва данните.

Пауъл се опитва да върне духа в бутилката, опитва се да вкара ситуацията в някакво русло, но има много неизвестни. Това не е обичайният цикъл.

Не, цикълът не е обичаен, защото сме в разгара на един от най-мащабните в историята експерименти с паричната политика, а именно количественото затягане и прилагането му от ЕЦБ. Това са разклонения в общата история на лихвите. ЕЦБ са настроени по-агресивно, Фед са настроени по-агресивно, най-слабо устойчива е Великобритания. Говори се за 6, 4,5 и 4% крайни лихви. Как се позиционират хората тук, в региона при по-високи лихви за по-дълго време? Вярват ли, че това ще е така? Какво ви казват клиентите, с които разговаряте?

Точно така е – те вече очакват по-високи лихви за по-дълго време и се подготвят за една среда със структурно по-висока инфлация, донякъде по-висока.

Ние няма да се върнем към много ниската инфлация от преди пандемията. Трябва да се обмисли и въпроса с лихвите и баланса, фискалния аспект, както и структурните промени, които се осъществяват.

Мнозина, напълно оправдано, са загрижени, че това ще окаже голям инфлационен натиск. Няма да има двуцифрени стойности, но ще е над целта за инфлационен натиск в един по-продължителен период. Това е основателно притеснение. Не мисля, че говорим за 5% инфлация, а по-скоро за 2 до 3 и малко над три процента. Но това е напълно различен от предходния режим.