BoE: Предлагането на работна ръка във Великобритания е проблем

Андрю Бейли, управител на Английската централна банка

13:40 | 6 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Как мислите, колко скоро ще има понижение от Английската централна банка?

О, ние не сме в позиция да спекулираме по този въпрос в момента. Това е в бъдещето.

Не и тази година?

Ние мислим за това. Казвам в бъдещето, защото лихвените проценти се повишават и понижават в дългосрочен план. Но кога, нямаме дати в нашите спекулации.

Г-н управител, чухме много неща от Английската централна банка за сътресенията, пред които е изправена икономиката. Каква е рецептата за оправяне на това дългосрочно?

Има редица проблеми, които произтичат от това, очевидно. Някои от тези сътресения са външни и са свързани с много тъжни неща, като войната в Украйна, която е ужасна.

Цените на енергията започват да се понижават доста бързо. Цените на хранителните стоки сякаш са достигнали поне някакво ниво. Но това не се открива все още в цените на дребно на хранителните продукти. Очевидно е важно.

Европа имаше много по-добра зима от гледна точка на енергията, в сравнение с това, за което хората се опасяваха. Така че това е важно. И след това в страната, предлагането на работна ръка е големият проблем.

Доближаване до ЕС ще промени ли това? Променя ли се траекторията за британската икономика?

В контекста на ЕС?

В контекста на Брекзит.

Ние определихме поне три големи сътресения. Ковид, енергетика и Брекзит. Много е трудно да ги отделим едно от друго.

Но преценката, до която достигнахме е доста условна. Доказателствата сочат в тази посока.

Установихме, че ще има сътресения за производителността на Обединеното кралство от намалената отвореност на икономиката.

Решихме, че това би могло да се прояви през по-дълъг период. Според последните ни данни, това вероятно ще се прояви по-скоро в по-кратък период и вероятно до края на прогнозния хоризонт. Така че очаквайте го до две-три години.