Мобилизационната икономика на Путин

Мадис Кабаш, Наташа Доф, Bloomberg

19:30 | 27 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Тези витрини са на американски компании, които е трябвало да напуснат Русия. Сега те работят под много сходна търговска марка и продават много сходни продукти. Но в крайна сметка, не са Starbucks или Dunkin' Donuts.

Масовото напускане на чуждестранни марки и живот под санкции са променили нещата за руския потребител. Много хора сега гледат към Китай за стоки, които преди са получавали от Запада. Всъщност, това е толкова важно, че Xiaomi Corporation стана бестселър номер 1 на смартфони през 2022 г, детронирайки Samsung.

Виктория и нейната сестра са добър пример за хора, които търсят алтернативни източници на доставки. Те продават неопренови жилетки, след като компании като Billabong напуснаха пазара. Откриват една компания в провинция Гуандон и сега продават на нарастваща група любители на водните спортове в Русия.

"Санкциите, наложени на Русия от страна на много доставчици, както европейски, така и американски, създаде възможности за руснаците да започнат собствен бизнес. Той е по-скоро местен и в малък мащаб в момента, но планираме да използваме тази възможност и да не я изпускаме", казва Виктория.

Някои хора сравняват настоящата среда със Съветския съюз и неговата изолация, но в действителност тя много повече прилича на Русия през 90-те години, когато разпадането на централизираната комунистическа система доведе до огромни дупки във веригите за доставки и остави на обикновените хора да запълнят пропуските.

Пример от съвременна Русия включва и Avito, уебсайт за обяви, който сега е пълен с хора, които предлагат да донесат чуждестранни маркови стоки в Русия от чужбина.

Друг пример е, че един бизнесмен изнася злато от Русия за Обединените арабски емирства в замяна на стоки. Но не всеки сектор е отворен за опортюнизъм. В авиацията авиокомпаниите се налага да приземяват самолети и да ги канибализират за части. А употребявани чуждестранни автомобили се продават за повече, отколкото когато са били чисто нови.

А за Кремъл това е навигация на западащата икономика. Предприемачеството на Виктория се насърчава. Всъщност те наричат тази нова ера „мобилизационната икономика“.