MacBook Pro и новият Mac Mini с незначителни подобрения

Марк Гърман, Bloomberg

11:01 | 19 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Какво трябва да знаем за тези продукти, което още не сме съобщавали досега?
 

Новият MacBook Pro и новият Mac Mini бяха представени днес. Налични са за предварителна поръчка в Apple Store и започват да се доставят на 24 януари. Тоест само след около седмица.

Имат незначителни подобрения. Изглеждат идентични с тези на предишните модели. Последният Mac Mini беше пуснат в продажба през 2020 г, първият Mac, който получи чипа M1, част от прехода от Intel. MAC Pro е актуализиран за последен път в края на 2021 г.

Защо са толкова важни? Те въвеждат новото поколение чипове на Apple.

Mac Mini получава същия чип M2 пуснат в MacBook Air и по-нисък клас 13-инчов MacBook Pro миналата година. Но получава и първия М2 Pro чип, който добавя малко повече мощ както на процесора, така и на графичната карта.

CPU е чипът, който е за основната производителност и общата скорост на компютъра, докато GPU се занимава с графики, видео редактиране и други неща от това естество.

MacBook Pro също получава М2 Pro чип в Mac Mini, но и по-усъвършенстван чип, наречен M2 Max, който удвоява мощността на графиката. Това е машина от висок клас за видеомонтажисти, програмисти, инженери и други, които наистина се нуждаят от най-много мощ, която може да има в лаптоп.

Марк, това, за което намекваше Карълайн е, че този уикенд изпуснах телефона си, счупи се и сега съм изправен пред избора дали да търся по-висок клас или да изчакам. С теб непрекъснато говорим за това извън ефир. Както и да е, отклоняваме се от темата. Това, за което Тим Кук намекна в Туитър, беше силицият на Apple, нали? Просто говори за това, Apple поставя акцент не е само върху веригата за доставки, но и върху контрола на интелектуалната си собственост и технологиите си. Това, което ме обърква е, че  мислех, че последното поколение Mac трябваше да излезе миналата година, 2022 г. Имаше ли забавяне? Какво се случи?

Имаше забавяне. Линията M2 започна да се разпространява за първи път през миналата година. Започна да се пуска всъщност в края на юли. Тогава имаше забавяне заради производствените мощности в Китай. Всички те бяха затворени за около месец. Това забави пускането на MacBook Air и 13-инчовия MacBook Pro.

Това, в допълнение към други фактори по отношение на недостига на чипове и цялостната необходимост да се отделя повече производство към по-належащи продукти, като iPhone-и и iPаd-и миналата година. А часовниците на Apple означаваха, че нещо трябваше да отстъпи. Това беше тази нова MacBook Pro и Mac Mini. Първоначално се предполагаше, че те ще се появят през миналия октомври.