Infosys не очаква освобождаване на инвентари в началото на годината

Мери Лу Гарднър, асоциран партьнор Infosys Consulting

13:30 | 29 декември 2022
Обновен: 14:36 | 29 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Данните показват, че наблюдаваме забавяне при потребителското харчене, Мери. Нека поговорим малко за това, какво се случва. Какво е усещането Ви за това, как ще ще изглежда този празничен сезон?

От ден като сряда зависят много неща. Всички прогнозират, че сряда е вторият по значение ден за пазаруване в навечерието на празниците. Индексът на потребителското доверие ще се повиши малко през декември. Хората продължават да харчат, но много целенасочено.

Данните показват, че харчат повече, но купуват по-малко стоки и по-малко екстравагантни стоки. Някои части от сектора на търговията на дребно ще спечелят. Определени части от сектора на търговията на дребно наистина вероятно ще завършат този сезон на загуба. Така че сряда бе важен ден. Ще  трябва да се изчака до следващия ден и да разберем...

Мери Лу, във връзка с това, когато навлезем в януари, дали губещите трябва да намалят цените на стоките, за да се освободят от инвентара? Ще има ли потребители, които да харчат, а тези, които са се справили добре имат ли повече възможности за ценообразуване? Как се проявява януарският ефект?

Интересно е, Walmart например е инвестирал в инвентар, дори и инвентарът да не е бил толкова голям проблем в края на миналата година. Всъщност те печелят. Не знам колко инвентар ще имат в края на годината, но Target след три тримесечия на слаби печалби се озоваха в криза, в която няма да имат излишен инвентар. Всъщност нямат безплатни артикули на рафтовете в магазините си.

Някои от големите търговци на дребно в модната индустрия и някои от сферата на електрониката, които губят поради Amazon и Wall Mart по света, имат инвентар. Виждаме го днес. Вече има някои доста големи намаления на някои електроники и играчки в Target и BestBuy. Всичко това беше обявено в сряда сутрин. Те дори се опитват да изпреварят нещата преди края на сезона.