10 луксозни сгради за възрастни хора в Лондон

Мадис Кабаш, Bloomberg

10:00 | 10 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Определено така трябва да се пенсионирате!

Намираме се в дом за пенсионери в Кенсингтън създаден от Riverstone, компания за недвижими имоти, която строи десет луксозни сгради в Лондон за възрастни хора. Една от банките, които ги подкрепят, Goldman Sachs ще вложи още три и половина милиарда долара в домове за пенсионери през следващите пет години.

Всички апартаменти имат балкони или тераси, високи прозорци и струват между 2 и 3 милиона лири. Повечето домове за възрастни хора във Великобритания са социални предприятия. Но бързо застаряващото население означава, че на пазара има доста ниши, включително и за този тип луксозни имоти. Почти един на всеки пет човека в Англия и Уелс е на 65 или повече години, а до 2043 съотношението ще е един на всеки четирима.

Агенциите за недвижими имоти казват, че до края на годината ще бъдат инвестирани 3 милиарда лири в домове за възрастни. Това е увеличение от 50% на годишна база. Те смятат, че това е само началото на жилищния бум за хората готови да се пенсионират.

Какви са хората, които купуват такива жилища?

"Това са наистина интересни хора. Ние казваме, че  Riverstone е за „по-малко пенсионираните“. Обикновено, хората над 65 си стоят в къщи или след време отиват в дом за възрастни или в хоспис. Но поколението на бейбибумърите търси нещо различно. Затова виждаме огромен брой хора, които търсят алтернатива и ние им осигуряваме тази алтернатива в централен Лондон", каза Мартин Ърп, директор на Riverstone.