Ли Къцян очаква ръст на БВП от отварянето след ковид

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

14:46 | 9 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Въпросът е как ще го постигнат, нали? Какво може да се каже за това, особено тази цел от 5% ръст на БВП в Китай, за която чуваме?

Премиерът Ли не каза как ще го постигнат. Само каза, че ще го направят.

Ще трябва да се върнат към традиционния коктейл от инфраструктурни и фискални разходи, за да подкрепят този ръст, особено в първото полугодие, когато вероятно потребителите няма да са се върнали напълно.

Вчера един икономист от ING каза, че потребителят скоро няма да се върне. Дори банката понижи годишната си прогноза за ръста в Китай на 2% за 2022г.

Всякакви приказки в Пекин за цел от 5% ръст през 2023г, както смятат да обявят на Националния народен конгрес през март, са доста амбициозни.

Но да не забравяме, че само като намалиха голяма част от ковид мерките, може да се постигне ръст на БВП.

Ако извадим този двумесечен локдаун в Шанхай, не казвам, че ще го направят, не са казали, че се отказват от локдауните. С тези нови мерки ще отменят някои изисквания за PCR тестове, ще насърчат хората да излязат и да пазаруват повече и т.н. Ще приложат домашна карантина, вместо в изолационни центрове.

Но все още има риск. Особено ако има силен ръст на случаите тази зима. И градовете пак може да бъдат затворени.

Но на теория, ако вдигнете тези локдауни и ако спрат смущенията във веригите на доставка от лятото заради сушата и локдауните в централен и югозападен Китай, това ще бъде позитивно за икономиката.

Ли Къцян прие президента на Световната банка Дейвид Малпас и управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева и им каза вчера, че ръстът на БВП ще продължава да расте с разхлабването на ковид мерките.

Ще трябва да изчакаме да дойде 2023г., защото дяволът е в детайлите. Но повечето хора казват, че вероятно ще има повече ръст през второто полугодие, а не през първото.