Meta може да премахне новините във Facebook и Instagram

Ед Лъдлоу, Bloomberg

19:50 | 7 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

В понеделник Meta заяви, че може да премахне новините от Facebook и Instagram, ако Конгресът приеме нов законопроект, който ще даде възможност на по-малките новинарски агенции да се договарят за компенсации от технологичните компании. Става дума за Закона за конкуренцията и опазването на журналистиката и неговите поддръжници искат да го приемат преди края на тази година.

Meta твърди, че законопроектът не се съобразява със стойността, която платформите на социалните медии предоставят за увеличаване на обхвата на новините в тях. Междувременно, разбира се, акциите на Meta се понижиха с 6.8% във вторник, най-голям спад от края на октомври, след доклад на The Wall Street Journal, че регулаторите за защита на личните данни в Европейския съюз са се произнесли, че компанията-майка на Facebook не трябва да изисква от потребителите да се съгласяват с персонализирани реклами, базирани на тяхната онлайн дейност. Става дума за целевите реклами, разбира се.

Meta може да обжалва решението. Но ако то бъде потвърдено, за платформите, базирани на реклами, като Meta може да стане много по-трудно да показват на потребителите целеви реклами, които се основават на това, върху какво кликват, на съдържанието, което гледат в момента.