Coinshares: Интересно е кои са големите продавачи на биткойн

Мелтем Демирърс, директор Стратегии, Coinshares

14:00 | 6 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Каква е прогнозата ви за някои по-устойчиви досега крипто? Биткойн силно се разпродава, но в бурята от последния месец, мнозина говорят за устойчивост в нивото на цената, която намери. Ще има ли път към 5000 долара?

Тук трябва да гледаме принудителните продажби.

Очевидно след срива на Three Arrows Capital, които използваха много биткойн за колатерал, имаше разпродажби. После биткойн се стабилизира в диапазона 15-20000 долара. Прогнозата ни е да остане там.

Не забелязваме особено много принудителни продажби на пазара.

Нямаше големи разпродажби на биткойн. Защото този колатерал, който FTX използваха за гаранции и обезпечения по заеми, бяха главно FTT и други крипто валути.

Така че най-важното е да видим кои са най-големите продавачи на биткойн.

И в тази част на цикъла не са останали много.

Какво мислите за търговията като цяло? Имаше една статия за Binance, които са вдигнали с 30% търговската активност след имплозията на FTX. Не е изненадващо при трусовете на пазара и вълната волатилност, но и заради факта, че една от големите борси слезе от сцената. Каква е търговията в момента?

Трябва да разграничаваме търговията на дребно, която излезе в отчета на Coinbase, това е страхотен начин за събиране на информация, понеже е публична. А в този сегмент публичните компании са толкова важни.

И от друга страна институционалните търговци. Там не сме забелязали голям отлив, нито вълна, насочена към биткойн и другите дигитални валути.

При дериватите от лятото няма съществена промяна. Интересът остава на доста стабилни нива.

Така че основното е кои са участниците на този пазар и как се променя активността им. С наближаването на 2023г. и при тази ситуация на общия макроикономически пазар, трябва да видим дали фирмите ще променят позициите си към биткойн и други крипто валути. Зависи от общия макро риск.

Като цяло инвеститорите стоят настрана от риска предимно при технологичните акции и при крипто активите.

Интересно е с идването на новата година, според нивата на лихвите и отношението към рисковите активи, дали доларите ще потекат отново към биткойн. Определено не мисля, че биткойн и златото са взаимно заменими.

Не виждам как инвеститори с експозиция към биткойн, който е актив на ръста и по-волатилен, ще тръгнат към златото.