Как Хари Кейн може да спаси моловете, част 2

Алекс Уеб, Bloomberg

21:00 | 29 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

"Универсалните магазини винаги се разглеждат като котвите на търговските центрове", казва Хари Бадам от Hammerson Plc. "Ако съм откровен, те не са ги закрепили по традиционния начин. Сега това не са нови пространства. Има някои нови концепции и нови начини за управление. Ключовото е, че сега има по-широк обхват. Има по-широк демографски обхват, по-добре ангажирано е с местния клиент".

В много случаи обекти, заети преди от универсалните магазини, сега се предлагат на тези развлекателни фирми. Това означава и че получават някои от същите оферти за наем. В случая с Puttshack, инсталацията струва около 8 милиона долара, а в много случаи наемодателите плащат до две трети от тях, за да ги привлекат. Изглежда, че това се отплаща.

Потребителите изиграха един милион игри на мини голф през първата година на Puttshack в западен Лондон. А те заемат площ от 30-40 хиляди квадратни метра, не са чак толкова големи като 70 000 квадратни метра на универсален магазин, но все пак са по-големи от много други магазини.

Много от тези концепции произлизат от Обединеното кралство, преди да преминат през океана и да стигнат до САЩ.

Puttshack, който току-що набра 150 долара от BlackRock, е основана от Стивън и Дейв Джолиф, същите братя, които продадоха Top Golf на  Callaway за два милиарда долара само преди няколко години.

Фирмата, която стои зад Bounce и Flight Club е базирана в Лондон и току-що привлече допълнителни 35 милиона долара финансиране.

Хари Кейн инвестира в TOCA Social през януари. Надява се бизнесът да му помогне да плати някои сметки, когато се пенсионира. Компанията има за цел да добави до 50 обекта в Обединеното кралство и да се разшири в световен мащаб.

"Опасявам се, че това ще се разрасне с годините и ще има подобрения. Може би докато се пенсионирам, ще стане наистина фантастично място, където ще мога да се наслаждавам на футбола за забавление, а не професионално", казва капитанът на английския национален отбор по футбол Хари Кейн.  

Той не може да спаси мола сам, нито пък може да се занимава с TOCA Social. Но наемодателите със сигурност се надяват, че подобни места могат да им дадат нов шанс за живот.