Kearney: Търговците на дребно сами канибализираха Черния петък

Грег Портел, водещ партньор в Kearney

14:49 | 29 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Какво наблюдавате на терен? Защото има хора като мен, които са много щастливи да излязат и да харчат пари, но пък от търговците чуваме, че данните не са толкова добри колкото биха могли да бъдат.

Интересното е, че в много отношения търговците на дребно сами канибализираха събитията си около Черния петък. Вече имаме Черен петък, който е само по име е ден за пазаруване. Предложенията продължават седмици и месеци преди традиционния Черен петък. Така че, не е изненада, че всичко започва да замира, но е все така важно да разглеждаме целия празничен сезон, който би трябвало да си остане силен.

Напълно разбирам това с канибализирането, защото аз пазарувах до припадък в Черния петък и после осъзнах, че има още намаления за Кибер понеделника. Кажете ни нещо повече за раздвоението, което се наблюдава в търговията на дребно, защото вие твърдите, че средните марки умират.

Средните нива умират навсякъде независимо дали това е потребителят със средни доходи, средно големите търговци. Те са изложени на голям натиск. Наблюдаваме  много силен висок потребителски сегмент, наблюдаваме и силен нисък сегмент.

Същото важи и за търговската среда: има търговци, които са много добри в ефикасното пазаруване и други, които наблягат по-скоро на изживяването. Ако искате да отделите време, да отидете до  някой магазин и да общувате с продавачите, то вие обикновено го правите по някаква причина, а тези търговци трябва да имат продавачи, които умеят да разширяват покупките ви и да направят така, че изживяването да си струва.

Това е разликата с много сайтове, които само събират кликове.

Ефикасното пазаруване се свежда до това как да вкараме хората във фунията и после да им продадем колкото е възможно повече стоки колкото може по-бързо.