Японските зелени къщи „минка“

Куруми Мори, Bloomberg

20:30 | 24 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Архитект Такуми Осава обяснява, че тази къща е построена в периода Мейджи около 1879, тоест преди 140 години

Традиционни къщи като нея се наричат „минка“. Те са построени основно от дърво и до днес можете да ги видите в цяла Япония.

Минка се строят като напасване на пъзъл – без гвоздеи или винтове. Това позволява на занаятчии и майстори да ги разглобяват и да ги сглобяват отново на друго място.

"За последните около 25 години съм преместил и възстановил може би 30 сгради минка в цялата страна. Тази постройка е от Фуефуки – град в префектура Яманаши, на два часа и половина път от Токио. Тя е била използвана за отглеждане на копринени буби. Затова, за да има вътре възможно най-много проветрение и слънчева светлина, част от покрива е повдигната както се вижда тук", казва арх. Осава..

Днес някогашният бубарник се намира в оживено предградие, на 30 минути път с кола от центъра на Токио.

Такуми Осава консервира стари архитектурни забележителности, които са изложени на риск заради обезлюдяването на провинциалните градчета и села. Същевременно той е част от едно глобално движение на най-прогресивните архитекти и строители, които се стремят да намалят емисиите в строителството като използват стари материали.

Това са оригиналните тавани, казва арх. Осава. Не е променил нищо, дори височината им. Не ги е боядисвал дори. Само ги почистили.

Според експерти има поне 60% по-малко емисии, когато сградите се възстановяват, вместо да се строи от нула. Япония се е ангажирала да понижи нивата на емисиите от 2013 с 46% до 2030. Но държавната подкрепа за удължаване живота на минка или на строителните материали е ограничена.

Не е ясно дали подобни усилия имат достатъчен принос към климатичните цели на страната.

Но Такуми вярва в запазването на японското архитектурно наследство и отбелязва, че много минка са построени от дървесни видове, които са изчезнали или се намират трудно. Той казва, че смисълът на живота му е да запази и удължи съществуването на историческите къщи в Япония преди те да бъдат съборени.