Не е ли Мъск твърде зает да управлява много компании

Ед Лъдлоу, Bloomberg

13:34 | 18 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Всеки път като стане дума за Илън Мъск, трябва да обърнем внимание на всички компании, които управлява. SpaceX, Tesla, The Boring Company и сега вече и Twitter. Има много въпроси дали не е твърде зает и дали ще иска да се откаже от част от отговорностите си?

Отдавна има въпроси около плановете за наследяването на Мъск в Tesla, дали ще сложи някого в Twitter, как се управлява SpaceX. Нямаме много подробности за този доклад. Акцията обаче реагира.

В последните тримесечия и години Мъск направи така, че в Tesla има хора, които управляват компанията. Финансовият директор Зак Къркорн има много активна роля в нея. Дрю Баглино, който движи целия бизнес с батериите и захранването също е много активен в компанията.

Шотуел, оперативният директор на SpaceX – също..

Момент.. повечето хора нямат представа кои са тези хора. Илън Мъск е лицето на компанията. Той може би не управлява много от ежедневните операции и Bloomberg положи много усилия да покаже кои са мозъците зад тази работа. Той обаче е лицето особено за настроението и доверието на инвеститорите в тези компании.

Така е. В последните тримесечия при Tesla например Дрю Баглино, който е старши вицепрезидент Захранване и енергия участва в конференцията след отчета. Инвеститорите редовно получават подробности за подема и препятствията за Tesla. Те често не идват от Мъск, а от Зак Къркорн по време на този конферентен разговор.

Зак показва внимание към детайла, когато се обсъждат разходите за производство на автомобилите и приходите например от продажба на софтуер и данъчния кредит. Инвеститорите винаги го слушат. Можете да проверите на термина на Bloomberg като проследите новините в деня след обявяване на отчетите. Голяма част от информацията идва от Къркорн.

Наистина при SpaceX Мъск съсредоточава цялото внимание с туитите си, но зад кулисите, както отдавна съобщаваме, Гуин Шотуел е тази, която ръководи оперативно нещата. Самият Мъск признава, че в последните години прекарва по-малко време в SpaceX.

Финансовият директор на компанията също има активна роля не само в ежедневните финансови операции, но и в набирането на средства от инвеститорите.