Engie: Европа трябва да остане предпазлива в енергийната сфера

Катрин Макгрегър, директор на Engie

17:30 | 17 ноември 2022
Обновен: 21:35 | 17 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Днес пристигнах и по-късно се връщам обратно в Лондон. Търсих да видя какво е времето там. Май ще е първия истински зимен ден този сезон. Мисля, че и в Париж е същото. Помислих си за цените на енергията и как ще включа този път отоплението. Как ще е зимата? Цените доста се понижиха. Войната приключи ли? Мога ли да се успокоя, че сметките ми за отопление няма да са много големи?

Моля, не се успокоявайте. Нека да кажа нещо за ситуацията със сигурността на доставките, което бе огромен проблем от началото на кризата.

Европа се справи наистина добре досега за тази зима.

Хранилищата все още са почти пълни. Очевидно и времето ни помогна. Прав сте, че климатът е много важен.

Използвахме всички лостове: диверсификация на доставчиците, осигуряване инфраструктурата да работи на пълен капацитет, както и осигуряване при търсенето да са осигурени мерки за енергийна ефективност.

Така че се опитваме да балансираме двете страни на уравнението. В резултат тази зима сме добре, въпреки че го приемаме за даденост, когато започна войната мислехме, че няма да успеем да се справим.

В този смисъл сигурността на доставките в краткосрочен план е подобрена.

Това не означава, че трябва да се отпускаме. Напротив, трябва да сме много внимателни. Трябва да мислим за Европа като за полуинтегриран пазар.

Съответствието между газа и тока е много важно. Трябва да мислим за енергийната система.

Знаем, че енергийната система е под натиск. Очевидно заради възможностите на ядрения парк, имаше и суша, която намали и производството на хидроенергия в някои страни, така че трябва да мислим за енергийната система. Трябва да се уверим, че посланието за енергийната ефективност е било изпратено и продължава да е силно. И да доведе до действия.

Сега въпросът е за следващата зима.

Тук климатът играе голяма роля. Всичко, което можем да направим около търсенето е също много  важно, докато продължаваме да полагаме усилия във всичко останало като инфраструктурата.