Тайната съставка на HBO

Скарлет Фу, Bloomberg

09:30 | 6 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Първо беше възходът на видеоплейъра през 80-те години. След това обреченото сливане на компанията майка, Time Warner с AOL през 2000 г, последвано от ареста и уволнението на нейния изпълнителен директор през 2007 г. А през последното десетилетие, навлизането на стрийминга през нови компании като Netflix. Въпреки всички тези пречки, HBO оцелява и процъфтява. Каква е тайната на мрежата?

HBO осъзна рано, че не може да се конкурира с телевизионните мрежи. Не можеше да предложи на телевизионните създатели толкова много пари или толкова голяма аудитория като ABC, CBS и NBC. Но можеше да им предложи нещо още по-примамливо - творческа свобода.

В HBO няма отдел "Стандарти". Няма намеса от страна на рекламодателите, и няма да има бележки от ръководителите на мрежата, които да изискват да се направят всички герои по-симпатични.

И този подход на ненамеса се отплати с многобройни хитове с четирибуквени думи от сериали като "Сексът и градът", „Семейство Сопрано“, "Шест фута под земята", до „Игра на тронове“ и „Еуфория“. Те спечелиха критиците и привлякоха милиарди годишна печалба.

Първоначалната бизнес проницателност на HBO е, че страхотната телевизия идва от доверието в инстинктите на артистите, а не от проучване на данни на клиентите.

Следващото голямо предизвикателство пред HBO: изнасяне на своята марка в чужбина, където Netflix, която е си направи на базата на данни за зрителите, в момента има огромна преднина.