Лиман от Credit Suisse: Последните 2г бяха кошмар за банката

Аксел Лиман, председател на Credit Suisse

17:00 | 1 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ами управлението на активи? Ще има ли продажби на част от него? Или вече го изключвате?

Това са само слухове. Ние сме компания за управление на богатство. Управлението на активи много добре съответства на тази дейност.

Ние сме мултиспециалист мениджър на активи. Няма нужда да бъдем най-големия на света, но трябва да имаме необходимите способности – от гледна точка на продукти и доставчик на продукти за клиентите и институционалните клиенти.

Това преструктуриране се финансира от нови инвеститори, саудитци. Бяха повдигнати някои въпроси как правителството на Швейцария допуска подобен дял при тази история на човешките права в Саудитска Арабия. Как решавате този геополитически конфликт?

Вижте, първо много сме щастливи, че имаме инвеститор като Saudi National Bank. Това е частна институция.

Мисля, че това е регион, който расте и се развива. Много сме щастливи, че успяхме да си осигурим този тип инвестиция в това, което те смятат за чудесен франчайз. Credit Suisse.

По отношение на вас самият. Започнахте работа тук през януари. Как се чувствахте като председател, който трябва да направи всичко това?

Когато поех.. Ръководих борда на Credit Suisse преди година. Първо като председател но Комисията по риска и след това станах председател на борда, през януари. Беше доста натоварено, както предполагате.

2022г и миналата година бяха кошмар за Credit Suisse. Цялата банкова индустрия имаше лоши резултати и ние записахме най-голямата си загуба в историята.

Можете да си представите, че сме били доста заети.

Имаше твърде много проблеми в миналото, наречете ги кризи. Постоянно изскачаше нещо. Това бяха две много, много тежки години за групата.

От една страна съм силно развълнуван за напредъка, който правим. Нов борд, нов изпълнителен директор, нови хора. Направихме новата стратегия. Решихме някои от основните проблеми, които имаше Credit Suisse от голямата финансова криза.

Променихме позиционирането на банката. Дадохме да се разбере, че швейцарското управление на богатството, мултиспециалистът по управление на активи – това е сърцето на франчайза. Очевидно това е специален достъп до капиталовите пазари.

Разбрахме къде трябва да бъдем и взехме някои тежки и много важни решения за групата. Сега трябва да гледаме напред и да ги изпълняваме плана.