Кои ще бъдат задачите на новия директор на Societe Generale

Лоренцо Бини Смаги, председател на Societe Generale

17:07 | 3 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Първо ми кажете какъв е планът за нов главен изпълнителен директор?

Новият директор ще започне работа през май. Ще има преходен период към новия директор до май, за да се подготви с екипа си и да си направи стратегията. Ще встъпи в длъжност в средата на следващата година.

Стратегията е най-напред да продължи работата както досега, сливането на френското ритейл подразделение, което е много важно. Придобиванията, преструктурирането на инвестиционната банка, развитието на Boursorama, онлайн банката. Така че има много неща и много работа да се свърши. Да се преоцени и цената на акцията, което е основната цел.

Вас лично кое ви убеди, че той е правилният човек на този пост?

Имахме дълъг процес на селекция. Търсихме навън, търсихме и сред хората в банката. Накрая избрахме двама кандидати, вътрешни кандидати, които бяха много добри и с различни позиции. Избрахме Славомир, който има опит в банката. Работи в нея от 25г.

Добре я познава.

Той е правил преструктурирането на инвестиционната банка. Познава добре американската икономика и пазари. Американските регулатори, европейските. Това е цяла палитра от въпроси, които ни отведоха до този избор.

Кое ще бъде най-голямото му предизвикателство според вас?

Предизвикателството му ще бъде да накара пазарите да разберат, че стойността на акцията ни е много по-висока от тази в момента.

Това ще бъде основната му задача.

Защо не разбират днес?

Мисля, че искат да видят резултати. Например неговата работа по преструктурирането на пазарите дава резултат всяко тримесечие.

Мисля, че вероятно трябва да направим повече.

И да говорим на пазарите.

Същото е и в другите области като преструктурирането и сливането с ритейл банкирането във Франция, което ще донесе по-високи приходи. Ще ни позволи по-ефективно намаляване на разходите.

Така че не е само едно, ще бъде поредица от задачи.