ЦБ на Естония подкрепя още едно голямо повишение на лихвите

Мадис Мюлер, гуверньор на ЦБ на Естония

13:00 | 30 септември 2022
Обновен: 14:47 | 30 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Вие поискахте силни и решителни мерки срещу инфлацията. Силно и решително – това означава ли 75 базисни пункта през октомври?

Решенията и действията досега на Управителния съвет бяха силни и решителни. Инфлацията сега и прогнозата в бъдеще налага ново значително повишение.

Рано е да се каже колко ще бъде.

Вече имахме все големи повишения и вероятно нещо подобно ще се предложи, ако се водим от прогнозата в момента.

Значи, клоните в тази посока, без да потвърждавате изрично тези 75 базисни пункта. Къде е неутралната лихва на ЕЦБ?

Добър въпрос. Всеки знае, че има различни модели, не се разглежда директно.

Рано е да се каже докъде ще стигнем с повишенията. Колко висока ще стане лихвата. Ясно е и че сме под неутралните нива на лихвата. Вероятно е някъде около 2%, но приемам, че има различни мнения и начини да се определи точната цифра.

Казвате около 2%, в този диапазон. Сигурен съм, че това е в долния диапазон на повечето хора. Както казвате, основната лихва е далеч от неутрални нива. И все пак казвате, че са взети силни и решителни действия срещу инфлацията. Икономиката, която съм учил ми показва, че ЕЦБ все още води насърчаваща политика. Как това се връзва с решителните действия, които са взети?

Съгласен съм, че все още водим подкрепяща политика. Точно затова трябва да продължим.

Размерът на двете повишения на лихвите показва, че това са значителни стъпки. Не може да вдигнеш лихвата до неутрално ниво с една стъпка.

Така че сме изпрали разумния път.

По заради това, което казвате и факта, че все още сме под неутралните нива за еврозоната, под нивото, на което монетарната политика започва да дърпа икономиката назад и да се отразява директно на инфлационната прогноза.

Това показва, че трябва да продължим.