Лорета Местър подкрепи още повишаване на лихвата

Вони Куин, Bloomberg

08:30 | 27 септември 2022
Обновен: 19:24 | 27 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Президентът на Фед Кливлънд Лорета Местър каза, че е необходимо допълнително повишаване на лихвения процент, за да се овладее високата инфлация. В своята реч в Бостън Местър не конкретизира колко допълнително затягане ще е необходимо тази година, но каза че иска да види инфлацията овладяна в продължение на няколко месеца преди да направи заключение, че е достигнала пика си . Прогнозите показват, че представители на Фед очакват лихвените проценти да достигнат 4.4% до края на тази година и 4.6% през 2023г.

"FOMC се ангажира да използва своите инструменти, за да понижат инфлацията до целта от 2%. Миналата седмица предприехме още решителни стъпки за регулиране подкрепата за паричната политика. Повишихме лихвения процент със 75 базови пункта и продължаваме процеса по намаляване на активите от баланса, което също намалява подкрепата", каза Местър.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очаква глобалният икономически растеж да се забави през следващата година, заради войната в Украйна. Организацията понижи прогнозата си за 2023 от 2,8% до 2.2%. Тя понижи прогнозата за БВП за повечето от страните от Г-20, като само Индонезия има умерено по-висока прогноза. ОСИР каза също, че са нужни допълнителни увеличения на лихвите в повечето големи икономики, за да се укроти инфлацията.

"Прогнозата ни със сигурност е предизвикателна, защото прогнозираме значително забавяне на икономиката в Съединените щати с 0,5% през следващата година, еврозоната с 0,3%. Забавяне ще има в Китай тази година и слабо възстановяване следващата година, но въпреки това говорим за глобално забавяне", каза главният икономист на ОИСР Алваро Перейра.

Руският президент Владимир Путин предостави гражданство на Едуард Сноудън, бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност, който разкри свръхсекретна шпионска програма в Съединените щати. Разобличителят живее в Русия от девет години и е получил постоянно пребиваване през 2020 г. Сноудън изнесе класифицирани документи, които показаха как САЩ и британското правителство са следили комуникациите на граждани, които не са заподозрени в престъпления.

Преговорите между администрацията на Байдън и TikTok относно споразумение, което ще позволи на приложението да работи в Съединените щати е в застой. Източници твърдят, че пречката китайската му собственост, която представлява заплаха за националната сигурност. Казано ни бе, че споразумението ще позволи на платформата да продължи да работи в САЩ с допълнителни ограничения за начина на съхраняване на данните на американските потребители.