Wood Mackenzie очаква стабилизиране на енергийните цени следващото лято

Катрина Филипенко, главен анализатор, Wood Mackenzie

14:00 | 2 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ще тръгне ли отново Северен поток в събота?

Добър въпрос. Смятаме, че ще тръгне отново, но това не означава, че ще продължи.

Приемаме, че ще има нови смущения – било по Северен поток или други тръбопроводи. Но Русия ще се опитва да продължава да оказва натиск над Европа чрез смущения в газовите доставки. Ще се опитва и да поддържа цените като държи пазара в несигурност.

Какво мислите става с цената?

Цените са изключително волатилни. Кривата предстои силно да се повиши през зимата и следващото лято.

Очакваме обаче цените някак да се стабилизират през лятото на следващата година, защото в момента са определяни в голяма степен от ситуацията на енергийните пазари. А те се очакват да са по-стабилни следващото лято.

Обърквам се като гледам европейските цени на газа. Няма никакво движение в последните няколко дни въпреки всички новини и това, което казвате. Е, може да се повишат, но няма гаранция за това. Свикнахме ли със ситуацията? Това ли ни показва кривата на цените напред? Или има примирение?

Донякъде да. Пазарът сякаш свикна. Но и цените са малко по-стабилни, отколкото бяха по-рано, защото Европа запълни хранилищата си до целта си по-рано от очакваното.

Пазарът леко се успокоява поне за предстоящата зима.

Колко унищожено търсене имаме в Европа в резултат на тези изключително високи цени?

Имаше доста значително унищожение на търсенето в индустрията и приемаме, че то ще продължи. През зимата очакваме търсенето да бъде с около 7% по-слабо от средните нива за 5г. в Европа.

Това е значително по-малко от целта на ЕК за намаляване на търсенето с 15%. Така че има потенциал за още свиване на търсенето.

Това понижение на търсенето е заради нареждането или защото цените са твърде високи и водят до основателно унищожение на търсенето?

Съчетание от двете. Отчасти търсенето намалява заради твърде високите цени, но друга част е заради очакването какво ли ще стане през зимата, политически е предизвикано.