Биткойн отстъпи след кратък ръст

Емили Никол, Bloomberg

16:25 | 15 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Вчера биткойн за малко мина прага от 25000 долара за пръв път от средата на юни преди отново да поевтинее заради подема, воден от по-слабата американска инфлация. За повече при нас е крипто репортерът на Bloomberg Емили Никол. Май биткойн имаше силен старт тази сутрин след подема през уикенда. Какво точно се случва?
 

Наистина вчера имаше някакво рали при биткойн след данните за заетостта в САЩ от петък, които показаха, че явно ще има по-малко повишения на лихвите в бъдеще или по-малко затягане на монетарната политика, отколкото си мислехме преди.

Всичко това подкрепи по-благоприятната среда за рисковите активи като крипто. Тази сутрин обаче стартът бе труден. Биткойн стигна 25000 долара отново и пак падна под 24000 долара.

Сега върви пак надолу, а по-широкото крипто рали сякаш също затихна. Всичко това натиска биткойн.

Като цяло май имаме някакво по-широко рали при крипто от последния медец, така ли е?

Да, в последния месец данните от регулаторите бяха като цяло позитивни за очакванията за монетарната политика и икономиката. Това помогна на по-рисковите активи като крипто.

За биткойн това означаваше отскок.

Това показва как гледат инвеститорите на тези активи в момента. Те почти станаха част от кошницата на рисковите активи. Не като миналата година.

Очаквате ли това да продължи? Да се придържа повече към мейнстрийм и да се стабилизира повече?

Дали е стабилен е друг въпрос. Определено остава волатилен актив с колебания около хиляда долара дневно.

Това определено е голям спад ако го сравним с другите активи, които не са крипто.

Но определено в последната година крипто се свърза все повече с традиционните технологични активи, с отношението с тези от S&P500 беше 0,6 – най-близкото, за което се сещам.

Определено се държи като всички други рискови активи.

Защото имаме ръстове и спадове при тях според икономическите данни, които излизат.

Кажете ни за  биткойн и другите крипто активи.

В последните няколко дни имаше доста разлики между биткойн и по-малкото му братче, етериумът, който предстои да получи голям ъпгрейд на основната мрежа следващата седмица.

Това ще го отдели от пътя му в момента, защото транзакциите ще се валидират по друг начин. Очаква се да стане малко по-екологичен и по-ефективен, ще намалеят таксите при транзакции.

И понеже всичко това се очакваше от толкова отдавна, сега сме на финалната права, когато предстои, хората го оценяват. Инвеститорите се изпълват с етерен оптимизъм и всичко това кара останалите токени да отскочат. Особено когато са в същия блокчейн като доджкойн и останалите основни мрежи.