Устойчивият растеж при мебелите, част 2

Наташа Абелар, Bloomberg

18:30 | 27 юли 2022
Преводач: Мария Попова

Големите технологични компании също забелязват тенденцията. Докато говори за печалбите през октомври миналата година, директорът на Meta, Марк Зукърбърг приписва успеха на Marketplace на проблемите със снабдителната верига. Но ако питате Алпай Коралтър, директор и основател на Kaiyo, стартъп за препродажба на мебели, това е началото на една дългосрочна промяна, тъй като все повече хора търсят устойчиви и екологични мебели.

"Още преди пандемията забелязахме, че компании като threadUP и RealReal of the World карат хората наистина да осъзнаят, че има стоки, които могат да купят след като са използвани. Нещо за което не са се замисляли преди това – дори луксозни стоки. И те осъзнават, че тук има страхотни сделки, но също и значително удовлетворение. Хората научават, че техните решения за покупка имат последици. Този преход, тази вълна прониква в сектора на мебелите от известно време, макар и по-бавно предвид сложната логистика. Но пандемията наистина ускори този преход и очакваме това да продължи", казва Алпай Коралтър, директор и основател на Kaiyo.

И не само стартъпите се целят в устойчивостта на мебелната индустрия. Големи марки като Ikea се опитват да станат кръгова компания до 2030.

"Вторият начин, по който смятаме, че ще се променят продажбите на дребно в следващите години е, че те все повече ще мислят за края на живота. Във фазата на проектиране на даден продукти, ще се мисли за следното: „Как да сме сигурни, че този продукт може лесно да се преправи и препродаде, така че да спасим повече от неговата стойност?“ В крайна сметка, ако това е краят на живота на продукта, то: „Как да сме сигурни, че тези мебели са модулни, лесни за разглобяване и лесни за рециклиране?“ Смятаме, че бъдещето на такива мебели определено ще настъпи през следващите 5 до 10 години и ние в Kaiyo сме особено развълнувани от това", казва Коралтър.