Тласка ли ни Фед към рецесия

Вей Ли, главен инвестиционен стратег в BlackRock

16:01 | 26 юли 2022
Преводач: Мария Попова

Какво ще кажете за притесненията, че в крайна сметка именно Фед ще ни тласне към рецесия чрез повишаването на лихвите?

Трудният баланс между растеж и инфлация в свят зависещ от предлагането все още не се признава от Фед, а и от ЕЦБ, ако трябва да сме честни. Ако анализираме прогнозата на Фед и на ЕЦБ се вижда, че те не съзнават, че силно агресивното повишаване на лихвите, което те предвиждат може да окаже значително влияние върху растежа.

Докато те не го осъзнаят, ние не искаме да преследваме възстановяване на един мечи пазар, защото постъпването на каквито и да е волатилни данни би могло бързо да преориентира оценките на централните банки и те да се фокусират основно над политиките на инфлацията.

А това са сигнали за непрекъсната политика на затягане и на повишаващи се лихви.

Няма ли нещо във възстановяването на глобалните пазари през последния месец, което би убедило вас и екипа на  BlackRock да промените тази гледна точка?

Вижте прогнозата на Фед. По същество те очакват инфлацията да се успокои от само себе си. Ние сме убедени, че ако искат да намалят инфлацията, те трябва да значително ограничат търсенето и харченето. А ако разгледате прогнозата на ЕЦБ, те всъщност не очакват рецесия, а ние я очакваме!

Имаме усещането, че те се надяват и очакват меко приземяване, докато реално, предвид трудната среда в която работят днес и която се характеризира с ограничения в предлагането, не може да получим и двете – трябва да избираме между растеж и инфлация. Балансът е много по-труден в такава среда.

А според мен, изглежда централните банки не признават това в момента и продължават да се фокусират над политиката на инфлацията вместо икономиката на инфлацията.