Германия спасява Uniper

Кристоф Раувалд, Bloomberg Франкфурт

18:09 | 22 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Германското правителство е  на финалния етап на сделката  за помощ на Uniper, за да не позволи колапса на националната енергийна мрежа след действията на Русия по намаляване на доставките на газ. Включваме ръководителя на бюрото на Bloomberg във Франкфурт. Кристоф, какво знаем за тази държавна помощ и кога ще бъде финализирана?

Днес ще има важна среща в германското канцлерство в Берлин, на която ще се обсъждат подробностите за държавната помощ. От това, което чуваме стана ясно, че са много близо до окончателно споразумение. Германското правителство ще вземе дял в компанията директно – около 25-30%.

Договорен е и доста голям финансов пакет за около 8 млрд евро, който ще помогне на Uniper да се задържи на повърхността.

Какво означава това за бизнеса в бъдеще? Ще бъде ли достатъчна тази помощ? И по-широкият ютилити комплекс в Германия ще се успее ли да се адаптира ли към понижените потоци руски газ?

Това ще спести малко време на компанията, за да се адаптира към новата реалност на енергийния пазар.

Uniper силно зависи от вноса на газ от Русия. Сега той намаля и целта е се намали като цяло този внос и с времето да се занули.

Това вероятно е част от по-обща подкрепа за компанията, за да може да се преориентира към нова стратегическа посока.