Разговор с президента Токаев, част 2

Касим-Жомарт Токаев, президент на Казахстан

19:30 | 5 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

По отношение на форума в Санкт Петербург, на който бяхте неотдавна, Вие открито, поради липса на по-добра дума, ще Ви цитирам, не признавате квазидържава на териториите Луганск и Донецк. Предполагам, че това е открит натиск към Путин. Той изрази ли разочарованието си пред Вас?

Не. Имахме много приятна среща. Веднага след конференцията, след форума говорихме по конкретни въпроси касаещи двустранното сътрудничество между Казахстан и Русия. Той беше много спокоен, сдържан, уверен в себе си. Но когато изразявах нашата загриженост по отношение на териториалната цялост на държавите, разбира се, аз говорех за основния принцип на Хартата на Обединените нации.

От моя гледна точка териториалната цялост на държавите трябва да има предимство.

Когато лидерите правят изявления, има последствия. Имате ли опасения за икономическите последици от Русия, от страна на Путин върху Казахстан?

Току-що казах, че имаме отлични взаимоотношения в толкова много области. Всъщност и Казахстан и Русия са съюзници. Ние оставаме заедно в такива важни организации, като Евразийския икономически съюз, Организацията за колективна сигурност.

Разбира се, има опасения за последиците от цялата ситуацията и ние чувстваме някои негативни последствия върху икономиката ни. Ето защо настояваме да имаме по-активно международно сътрудничество, за да можем да намерим начин как да излезем от кризата. Говорихме, може би си спомняте, за китайската формула за кризата, което означава опасна ситуация, но в същото време възможности да се измъкнем от тази опасна ситуация. Затова мислим как да се измъкнем от тази опасна ситуация. Така че нашето отношение...

Част от това решение не е ли визия за постигане на мир? Това анексиране на Изтока ли е? Това нещо, за което трябва да се говори повече ли е, за да се постигне мир? Смятате ли, че това е пътят към мира?

Не говоря за анексирането. Говоря само за предишното споразумение, което почти бе постигнато в Истанбул. Украйна да стане демилитаризирана държава, без ядрено оръжие.

Мисля, че този вид статут на Украйна беше приемлив както за русия, така и за цялата международна общност. Между другото, когато имах телефонен разговор с президента Путин, казах, добре, това би било много добро споразумение, ако Украйна стане неядрена държава и държава, която няма да се присъединява към никакви военни организации като НАТО и т.н.