Yardeni: Рецесията ще бъде кратка

Едуард Ярдени, президент на Yardeni Research

13:03 | 23 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

В сянката на рецесията не е ли праливо компаниите да се адаптират?

Всеки се адаптира в рецесия. Интересното е, че ако сме в рецесия или предстои да започне веднага, това вероятно е най-очакваната рецесия на всички времена.

Според мен това я прави по-малко вероятна или ако се случи, ще бъде доста кратка и плитка.

Това е прогнозата ми.

Не вярвам обаче рецесията да е неизбежна. Има 45% субективна вероятност да започне рецесия в следващите 18 месеца. Но както всички останали, и аз повишават тази вероятност.

Да се насочим към някои компоненти и да започнем от бензина. При цена от 5 долара за галон, дори леко да спадне, ще остане в тези нива. Кога това само по себе си ще намали потреблението?

Знаете ли, това е трудно. Ако гледаме разходите на  всички домакинства, това са към 4-5% от бюджета им спрямо личните доходи.

Но ако говорим на база домакинство, ние харчихме по 2800 долара на месец средно преди година. Сега харчим към 5000 долара средно на домакинство на месец.

Това обаче са годишни темпове, не на месец.

С други думи цената от 5 долара, ако се задържи и харчим по 5000 долара на година на домакинство, особено семействата с ниски доходи ще бъдат засегнати.

Някои от тях поучиха доста значителни повишения на заплатата. За съжаление те връщат по-голяма част от тези пари в супермаркета и на бензиностанцията.

Така че ситуацията с бензина е наистина проблем и това е една от основните причини индексът на потребителското доверие да потъне до историческо дъно.        

Особено при очакванията.

Така че потребителите са депресирани от инфлацията като цяло и от цените на бензина и ежедневните покупки в частност.