Брайс Башек: Задава се беден свят с повишени разходи

Брайс Башек, Bloomberg Economics

19:30 | 19 май 2022
Преводач: Мария Попова

Връзките, които поддържат цялата глобална икономика и доставят изобилие от стоки по света се разпадат с плашещи темпове. Руската инвазия в Украйна и китайската стратегия за нулев ковид прекъсват вериги на снабдяване, удрят по растежа и тласкат инфлацията към 40 годишен връх. Поредният пример даде Cisco, когато вчера компанията изплаши пазарите с предупреждението, че карантината в Китай и други шокове в предлагането ще изтрият ръста в продажбите през текущото тримесечие. С нас е международният ни кореспондент в Женева Брайс Башек един от авторите на водещата ни тема днес. Разпадат ли се връзките, крепящи световната икономика и до каква степен?

Така е. Това, което наблюдаваме в момента по същество е дълбок  разлом в глобализацията каквато я познаваме от последните 30 години.

Комбинацията и кумулативният ефект от ковид, карантината,  политиката за нулев ковид на Китай, трудностите в снабдителните вериги, а сега и войната на Русия в Украйна кара основните играчи в световната икономика да направят преоценка на това какво е важно.

Виждаме преминаване от глобализация към нова фаза на глобализация, в която демократичните режими ще изместят производството си далеч от авторитарните режими като Китай и Русия.

Знам, че засягате този аспект, но ми се иска да го разгледаме по-подробно, защото всичко това е много интересно. Свидетели сме на разлом между пазарните демокрации и държави като Китай и Русия, с техните авторитарни режими. Какъв ще е най-значимият ефект в резултат от тези разделения? В Китай определено се забелязва засилване на тенденцията страната да може да изгражда собствената си устойчивост и стабилност.

Ако мислите, че инфлацията е тежка в момента, чакайте да видите какво ни е подготвила следващата фаза на глобализацията. Ще видите един по-слабо продуктивен свят, един по-беден свят с повишени разходи.

Bloomberg Economics направи симулация в която е добавен еквивалентът на 25% тарифи върху стоки на стойност 6 трилиона долара, каквито в момента се търгуват между авторитарните режими и демократичните режими.

Резултатът е 20% спад в световната търговия. За да схванете мащаба, ще каже, че това би обърнало тенденцията към глобализация от последните три десетилетия и би ни върнало в периода преди Световната търговска организация да позволи присъединяването на Китай.

Доста апокалиптична прогноза, но Русия и Китай са много различни, въпреки че и двете са с авторитарно управление. Ние не можем да се откъснем от китайската икономика ни сме твърде зависими от нужния ни износ от тази страна. Не можем да наложим същите рестрикции, каквито наложихме на Русия. Дали няма да се чуе аргументът, че това е прекалено меча прогноза?

Категорично е така.

Това е черен лебед, много крайна прогноза, но не можем да я изключим. това, което видяхме при Cisco са реалните трудности при опериране и концентриране на вашето производство на един пазар.

Когато чуете директор да говори за географска устойчивост, той има предвид преместването на производството в по-разнообразни бази вместо само в една държава.

Това резонира напълно с казаното от финансовия министър на САЩ Джанет Йелън за „приятелската търговия“, която по същество е извеждане на производство от дадена страна, която е или авторитарна, или, както е при Русия, нарушава международното право и преместването му в държава, с по-устойчива и приятелски настроена база.