Финландските бомбоубежища отвътре

Лео Лайкола, Bloomberg

13:30 | 29 април 2022
Преводач: Мария Попова

След началото на руската инвазия в Украйна през февруари, северната съседка на Русия, Финландия започна из основи да преосмисля националната си сигурност. Финландия разполага с уникална мрежа от над 50 хиляди убежища на гражданската отбрана, които са били изградени през последните 80 години. Те са проектирани да осигурят защита от експлозии, срутване на сгради и радиация. Но в мирно време, повечето влизат в ролята на подземни спортни съоръжения, паркинги и метро станции.

Скорошните събития в Украйна предизвикаха подновен интерес към тези убежища. Днес, за да научим повече, посещаваме едно от тях в район наречен Мерихака, в столицата Хелсинки.

Намирам се в едно от най-големите бомбоубежища в Хелсинки. То е с площ около 15 хиляди квадратни метра и има място за 6 хиляди души. Разполага с някои базови удобства като легла, тоалетни и чиста питейна  вода. В момента се използва като спортна площадка и паркинг. Но то трябва да бъде изпразнено и да може да се използва в рамките на 72 часа, ако се наложи в случай на криза.

Колко безопасно е това място?

"Изключително безопасно, изключително безопасно. Говорим за десетки метри скала, модерна, съвършена филтрираща система, която може да отстранява и опасни химикали. Има водоснабдяване. Имаме и обучен персонал от спасителната служба на столицата Хелсинки, който поддържа и инспектира състоянието на това убежище. То е едно от най-новите, така че технически е в чудесно състояние", казва Киммо Ковакка, генерален директор на спасителната служба.

След като парламентът на Финландия както и населението от около 5,5 милиона души се обявиха в подкрепа на членството в Северно Атлантическия пакт, а Русия увеличи заплахите срещу подобни планове, мнозина започнаха да обмислят най-лошите варианти и как да защитят цивилното население.