Джон Липски: Войната в Украйна ще доведе до дългосрочни проблеми със зърното

Джон Липски, бивш първи заместник управляващ директор на МВФ и главен икономист на JPMorgan Chase

11:57 | 28 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Очертайте заплахата за потребителската кошница на всички нас?

Много е просто. Войната в Украйна изглежда ще доведе до много сериозни и дългосрочни проблеми на световните пазари на зърно. Русия и Укарйна са основни източници за износ на зърно. Вече можем да видим последиците за вносителите, особено страните с ниски доходи. Това потенциално е сериозна заплаха. Не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план. Сега трябва да се справим с проблемите на пазарите и ръста на цените на хранителните стоки, които наистина оказват сериозни затруднения в страните-вносители с ниски доходи.

Много отдавна държахте реч във Виетнам, в която по същество преначертахте взаимоотношенията на комунизма със западния свят. Искам тази сутрин да държите реч, но за това как изглежда нашия нов пропукан глобализъм. Как изглежда той, Джон?

Това е отворен въпрос и бе поставен доста открито от министър Йелън в речта й по-миналата седмица. В нея се казваше, че е време страните да хармонизират своите ценности, особено при настоящата война, като говори и за преначертаване на световната търговска система, която определи като многостранна, не точно глобална, на приятелска основа. А именно обединение на политически близки държави.

Това вече е съвсем ново послание, различно от онова през последните няколко десетилетия за разширяването на СТО в глобална организация. Така че това наистина е неизвестно.

Преминахме през тест миналата седмица, Том. Срещата на финансовите министри на страните от Г-20 миналите сряда и четвъртък, а след това на МВФ в четвъртък, като преди това Байдън каза, че Русия трябва да бъде изхвърлена от Г-20. Да видим какви резултати ще дадат тези срещи по отношение на тези неща.