Премиерът Хан призова за избори в Пакистан

Джулиет Сали, Bloomberg Сингапур

11:00 | 4 април 2022
Обновен: 11:29 | 4 април 2022
Преводач: Мария Попова

Пакистанският премиер Хан хвърли страната в хаос като призова за нови избори след като един от политическите му съюзници изненадващо отмени вота на недоверие. Заместник министърът Касим Сури, който е член на управляващата партия на Хан се позова на чуждестранна намеса като причина за отхвърляне на гласуването поискано от опозицията. Хан поиска от президента да разпусне парламента, което той направи скоро след това.

Член на управляващата партия в Шри Ланка заяви, че кабинетът е подал оставка след масовите протести заради растящите цени и валутната криза в страната. Все още не е ясно дали премиерът Махинда Раджапакса ще приеме оставките. Инфлацията в Шри Ланка се ускори до най-високите темпове в Азия до почти 19% при ежедневни прекъсвания на електричеството продължаващи понякога 13 часа заради изчерпване на горивата.

Австралийската централна банка е подложена на натиск да започне затягане на политиката на фона на укрепващата икономика и значителните бюджетни разходи подхранват инфлацията. Очаква се банката да не промени лихвите на заседанието си във вторник, но няколко икономисти повишиха очакванията си за повишение на лихвите през юни.