Фридман: Санкциите за олигарсите показват неразбиране на Русия

Стефани Бейкър, Bloomberg

15:34 | 17 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Санкциите за руските олигарси ще се отрази на поведението на руския президент Владимир Путин. Михаил Фридман, един от олигарси от руски произход казва, че наказването на милиардери като него показва недоразумение за властта в Русия. Днес имаме ексклузивно интервю с Фридман. При нас е авторът на това ексклузивно интервю, старши разследващият журналист на Bloomberg Стефани Бейкър. Чудесна статия, нека всеки да я прочете и да я сподели в социалните медии. Защо според вас господин Фридман реши да говори с вас?

Първо като му се обадих не искаше да говори. После мина известно време, докато го убедя. Ситуацията се влоши за седмица след първата ни среща. Той искаше да ми каже, че има дълбоко неразбиране за начина, по който действат олигарсите в Русия. Че Путин има много повече власт и тежест пред тях, отколкото обратното.

За разлика от 90-те години, когато олигарсите излязоха за пръв път на сцената и имаха много повече власт.

Путин успя да обърне системата наопаки и създаде ново поколение олигарси, които работят за държавни компании или по държавни поръчки.

Днес те практически са държавата.

Хора като него, които не правят бизнес с държавата, работят според желанията на Путин.

Така че той няма власт върху Путин, за да го накара да спре войната или не.

Но може ли окаже натиск? Смята се, че ако бъдат санкционирани най-близките до Путин хора, тогава някак си може да бъдат накарани те да му окажат натиск да спре войната или да я ограничи.

Санкциите са предназначени да съсипят руската икономика. Санкциите са насочени към руския бизнес като цяло в опит да изтощят военната машина на Путин.

Това според мен има смисъл.

Но идеята да конфискуваш яхти и частни самолети, които в момента вършат добра работа при положение, че са единственото нещо, което можем да направим около войната в Украйна, в която убиват цивилни граждани.. Идеята, че така собствениците ще се ядосат и ще се обърнат срещу Путин е неразбиране как стават нещата в Русия.

Това стана ясно от смразяващата реч вчера на Путин, в която той обвини предателите в създаване на Пета колона в Русия с подкрепата на Запада,  която иска да разруши страната.

Мисля, че тези думи бяха насочени точно към хора като Фридман, който е спечелил парите си в Русия и живее в чужбина.

Но къде са парите на Путин? Може ли олигарсите да му ги пазят? Това говорят хората, но не сме виждали доказателство за това.

Никога на сме виждали доказателство. Може да има олигарси, които действат от името на Путин с неговите пари, но Путин има на разположение всички държавни ресурси. Така че може да има пари в чужбина, но не са му трябвали, когато започна войната.