И Ган за политиката на PBOC, част 2

И Ган, управител на Китайската народна банка

10:47 | 18 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Големите развити икономики промениха позицията по своите политики през последните месеци. Глобалните финансови условия вероятно ще претърпят още промени в близко бъдеще.

През този етап на нормализиране на политиките, централните банки на развитите икономики комуникираха интензивно с пазарите в опит да осигурят насоки на очакванията.

След настъпването на световната финансова криза, много от развиващите се пазари подсилиха своите финансови системи и си сътрудничиха, за да изградят регионални финансови предпазни механизми.

Но при сравнително слабата система на здравеопазване и ниските нива на ваксинация, ковид-19 застрашава развиващите се пазари в по-голяма степен. Щом външните финансови условия бъдат затегнати, тези пазари ще са по-податливи на последиците от това.

За да бъдат смекчено въздействието на тези последици, централните банки на развитите икономики трябва да продължат да разширяват комуникацията си с пазарите. А междувременно, развиващите се пазари трябва да подобрят устойчивостта си и в това ключова роля ще играе регионалното финансово сътрудничество.