Си посреща 21 световни лидери

Кристал Чия, Bloomberg

19:00 | 3 февруари 2022
Обновен: 21:53 | 3 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

Как изглежда тазгодишният списък на посетителите в сравнение с този на предишни големи събития в Китай?

В самото начало мисля, че трябва да признаем, че има уговорки. Поради пандемията някои страни като Нова Зеландия, Нидерландия и др. са посочили ковид-19 като причина за отсъствието си.

Разбира се, летните игри са винаги с по-добра посещаемост, ако сравняваме посещаемостта с летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. Тази година обаче има няколко демокрации, които отсъстват - Дания, Норвегия и Финландия. И това е вероятно достатъчно, за да повдигне някои въпроси за дипломацията на Китай.

Липсват редица лидери на демократични страни, но голяма част от гостите са от авторитарни държави. Какво да разбираме от това?

По някакъв начин засилва концепцията, че Китай не изпълнява задълженията си и не полага  дипломатически усилия към държави и региони, които са по-съвместими и ще се възползват повече от икономическата притегателна сила на Китай.

Тези държави не са идеологически близки със Съединените щати и по този начин показват също така как се различават дипломатическите подходи. Американското дипломатическо застъпничество,  основано на ценности и китайската войнствена дипломация, взети заедно допринасят за по-трудно постигане на дипломатически контакти с либералните демокрации.

Очакваме ли някакви икономически резултати от този списък с участници?

Повечето от страните, които присъстват, почти всички всъщност, вече са приели инициативата на Китай "Един пояс, един път". Имаше много спекулации, че Аржентина ще направи същото. Така че това е нещо, което можем да очакваме.