Мъск казва, че веригата за доставки трябва да се подобри

Ед Лъдлоу, Bloomberg

07:03 | 30 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Това, което раздвижва акциите е притеснението около затруднените доставки. Малко по-рано чухме от Стийв Усли, че изобщо не е притеснен. Tesla все още е далеч по-напред от всичките си останали конкуренти. Но може би това, което трябва да наблюдаваме е Китай?

Интересното е, че обемите, които идват от Шанхай и Китай са потиснати от няколко тримесечия поради проблеми с веригата за доставки. Но те получават много повече подробности в Остин и Берлин. В Остин, например, строят модела Y с новото поколение клетки  46-80. Тези доставки ще започнат това тримесечие. Това е интересно. Илон Мъск казва, че веригата за доставки трябва да се подобри тази година, но все още ще има последици и все още е несигурно как те ще се отразят на печалбите.

Какво очаквате, докато тези резултати продължават да се покачват в бъдеще? Особено като се имат предвид прогнозите за тази година и кризата в снабдяването, за която чухме по-рано от Джим Фърли, директорът във Флорида, според който наистина няма помощ на хоризонта.

Обичам този въпрос, защото с наближаването на отчетите Адам Джон от Morgan Stanley публикува забележка, в която се казва, че Tesla не е просто концептуална акция. Не е просто компания за концепции. Ако не притежавате Tesla, поемате риска да не притежавате акция, която може да направи такива като Ford и GM отживелица.

А после при отчета на приходите Илон Мъск каза, че голямото нещо тази година е хуманоиден робот. Това звучи като концептуална компания, така че наистина е трудно да се проследи.