Wizz air не е променяла програмата си за Украйна

Йозеф Варади, директор на Wizz air

14:30 | 27 януари 2022
Обновен: 14:41 | 27 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Явно се чувствате много самоуверен, не изглеждате смутен от конкурентната среда. Къде се насочват собствените ви планове за сливане и придобиване? Знаем, че имахте намерения да купите easyJet, но не се получи. Отпадна ли изцяло идеята? Може ли да се върнете към нея? Имате ли други планове за M&A?

Първо, ние растем органично. Както можете да си представите, днес индустрията е много по-слаба отпреди. Има само няколко играчи, които оцеляха и ние сме един от тях.

Забелязваме много възможности за органичен ръст. Дори трябва да сме много селективни при ограниченията на капацитета, които имаме.

Наистина забелязваме много възможности за ръст на бизнеса.

Разбира се, интересуваме се от консолидация на пазара. Но много повече чрез придобиване на някои активи на пазара. Това ни е нужно. Слотове на Лондон Гетуик. Ще летим 5 пъти повече от Лондон Гетуик отпреди. В момента базираме самолети там.

Това е планът ни.

Ще си промените ли графика заради напреженията в Украйна в момента?

Всъщност Украйна се представя много силно. Това е един от най-добре представящите се пазари. Операциите там остават без никаква промяна. Продължаваме да летим.

Дори продължаваме да разрастваме пазара там.

Разбира се, следим ситуацията и ако има някаква промяна, която би се отразила на възможностите ни да летим, ще реагираме.

Да не забравяме, че преди няколко години имахме значително намаляване на програмата си за тази страна по геополитически причини.

Но след като пазарът се консолидира, увеличихме отново капацитета си.

Знаем как да го направим, как да действаме при особени обстоятелства на пазара. Засега обаче Украйна се справя много добре и програмата ни там остава без промяна.