Wizz air очаква Европа да последва Великобритания с вдигане на мерките

Йозеф Варади, директор на Wizz air

14:30 | 27 януари 2022
Обновен: 14:41 | 27 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Британското правителство промени някои регулации за ваксинирани пътници като намали тестването. Как очаквате това да се приеме на европейските пазари, на които работите? Колко бързо ще паднат изискванията за тестове?

Смятам, че британският пример е много интересен. В момента Великобритания е напред по кривата на броя на заразените. Сега Омикрон отстъпва и затова се облекчават условията на този пазар.

Забелязваме, че има доста повече резервации. Дари преразглеждаме плановете си дали да се опитаме да увеличим капацитета и да преминем към изпълнение на програмите си по-рано и по-интензивно в резултат на силно подобрения пазар във Великобритания.

Континентална Европа вероятно остава на няколко седмици зад Великобритания, но очаквам подобни тенденции след като кривата се понижи и в Европа.

Правителствата вероятно ще премахнат някои ограничения на пазарите, част от изискванията за тестване. Очевидно тестовете се отразяват на разходите на потребителите и е много важно да отпаднат и пазарът да се освободи за хората да могат да пътуват.

Особено ако хората са отговорни и напълно ваксинирани.

Какво мислите за офертата на MSC, подкрепена от Lufthansa за италианската авиокомпания ITA? Това ще я направи ли по-труден конкурент за вас при положение, че ги подкрепя Lufthansa?

Честно казано, това е шега.

ITA е авиокомпания-приемник на тази, която в последните десетилетия бе собственост на италианското правителство. Lufthansa бе също поставена на колене, когато избухна ковид пандемията през март 2020г.

Така че е интересно развитие на нещата от гледна точка на инвестиции. Мисля, че няма да се отрази по никакъв начин на амбициите на Wizz Air да развива пазара.

В резултат на продължаващите ни инвестиции, имаме подобрен флот и много по-нови самолети с много по-ниски оперативни разходи, отколкото преди Ковид.

Ще бъдем по-конкурентни срещу всяка друга авиокомпания, включително тази, но и срещу всеки друг превозвач – било традиционен или лоукост след ковид.